PermaForum.cz - trvale udržitelně nerůst

 | Hlavní stránka | Registrace | Hledat | Statistika |
Základní a středoškolské PermaForum.cz - trvale udržitelně nerůst / Základní a středoškolské /  
 

Svobodné děti — dokument o svobodě ve vzdělávání

 
Autor permaforum
Administrátor 
#1 | Zasláno: 22 Led 2023 22:39 
Diskuze k článku «Svobodné děti — dokument o svobodě ve vzdělávání» publikovaném na budsob.cz :
https://budsob.cz/domains/budsob.cz/index.php/it/1224-svobodne-deti-dokument-o-svobode-ve-vzdelavani

Autor petrchadim
Člen 
#2 | Zasláno: 29 Led 2023 19:16 
To je krásně udělaný dokument, díky!!
Je to velké téma. Často nad tím přemýšlím. Učím hudební nauka na ZUŠ. Nesedíme v lavicích, vymýšlím různé hry, ale pořád hodně času trávím s udržením plodného prostředí ve skupině. Asi se tam hodně projevuje, že děti už byli v zajetí školy celé dopoledne a odpoledne ještě «musí» do nauky, takže se mi obtížně navazuje na jejich vlastní motivaci něco nového o hudbě zjistit.
Zaujala mě v dokumentu zmínka, že třída dětí stejného věku není moc vhodná. Že je lepší, když se mladší můžou inspirovat a učit od starších a starší se učí pomáhat mladším, čímž se sami učí atd.
Taky tam padlo, že často do svobodné školy přejde žák z konvenční školy a má takové přechodové období, kdy najednou zkouší, co všechno nemusí (a může). Zajímalo by mě, jak v takových situací v té skupině dětí demokraticky udržují ti učitelé/průvodci «pořádek», resp. prostředí, aby se nejen někomu nestalo, ale aby se tam dalo něco tvořit.
PetrCh

Autor Infernits
Člen 
#3 | Zasláno: 5 Úno 2023 15:03 
Určitě souhlasím. Školství potřebuje posílit lidmi, kteří se nebudou bát, no spíš kterým nebude bráněno, dát do výuky vlastní přístup. A chápu tě, na děti toho je celkově prostě hodně. Přeci jen, systém děti pomalu s navyšováním časové zátěže učí «navyknout» si na «osmihodinový model práce» a to ideálně s výkonem v nějaké «normě» (jinak si totiž moc nedokáži vysvětlit třeba číselné hodnocení).

Trošku snadněji si koncept výuky lze nastavit v alternativních školách, ale dostat lidskost do konvenčního školství bude mít rozhodně širší dopad na zlepšení stavu školství, minimálně do té doby, dokud bude většina dětí na státních školách. Za jakoukoli snahu v tomto patří všem vytrvalým dík a obdiv.

Soužití lidí různého věku má na «vzdělávání» nezpochybnitelný dopad, sám jsem byl svědkem, kdy ve 3 letech dítě začne psát a to i krásně zrcadlově a vlastně bez «výuky», jen proto, že prostě dělá, co vidí, co jej zajímá. Stejnou analogii pak lze pozorovat i napříč jinými dovednostmi.

K poslednímu odstavci, nemám vlastní zkušenost. Snad se někdo najde, kdo takovou situaci zažit, nejlépe vícekrát, aby mohl referovat.
BuďSob, trvalá udržitelnost, nerůst.

Základní a středoškolské PermaForum.cz - trvale udržitelně nerůst / Základní a středoškolské /
 Svobodné děti — dokument o svobodě ve vzdělávání

Vaše reakce Klikněte na tuto ikonu, pokud se chcete přesunout na citovanou zprávu

 

 ?
Do diskuse mohou přispívat jen registrovaní uživatelé. Zadejte své přihlašovací jméno a heslo, nebo se zaregistrujte.

 

Nyní online: Hosté - 1
Uživatelé - 0
Max. online: 4 [8 Lis 2022 22:38]
Hosté - 4 / Uživatelé - 0
 
PermaForum.cz - trvale udržitelně nerůst Powered by Online Community Software miniBB ®
 ⇑